Esperanto /en muntlig nationella prov i SV3




Inledning
 Hur ska vi nå solidaritet och jämlikhet i välden när vi inte ens kan förstå varandra?  Frågade en polsk läkare sig Zamenhof i 1887. Där såg han ett enkelt och gemensamt språk för hela världen kan lösa dilemman. Idag finns det 2 miljoner personer i välden som pratar Zamenhofs konstgjordspråk ”Esperanto”, där språket intresserade världen i flera fall. Till exempel i 1911 var esperanto ett förslag för att ersätta mandarin i kina, och esperanto är nu ett förslag för ett gemensamt språk i EU:s länder.
Tes
Och därför betonar jag utan tvivel ” gör esperanto till ett internationellt språk”
1-argument
För det första. Tänk på de positiva möjligheterna om hela världen pratar ett språk som esperanto, där till exempel vi som hade flyttat till Sverige och de svenska myndigheterna skulle kunna spara tid och resurser inför integration och, språkundervisning, samt arbetas coachning.
2-argument
För det andra. Tänk också, att Hitler och Stalins hat mot esperanto bevisar esperanton som ett demokratiskt projekt, eftersom esperanto som ett internationellt språk betyder ett säkrare världssamhälle med snabba kontakter i FN och mer förstörelse mellan världens kultur. Till exempel en kärlek sång på esperanto kommer att höras av alla världens kära par.
3-argument
För det tredje. Esperanto är ett hjälp språk som inte utesluter andra språk, och hjälper oss att lära andra språk, påpekar Tim Morley som är en expert i esperanto under fördraget ”Learn Esperanto first” publicerad av Teds i 2012. Dessutom visade Morley ett experiment av Manchesters universitet i England, där kunde en grupp av grundskoleelever som studerar esperanto att översätta en liten text i franska bara genom att avkoda textens (kognater, kontext) och överraskningen är att de eleverna aldrig studerade franska förut.
motargument
Å andra sidan, kommer många experter att klargöra till oss, att det är rimligare för världen att välja engelskan än esperanto som ett internationellt språk, där demonrar engelskan hela världen t ex 63 länder har engelska som ett officiellt språk.
motarguments svar-
Men engelskan är inte accepterat av hela välden. eftersom i Kenneth Hyltenstams artikel ”Svenska i minoritetsspråksperspektiv” 1999 ser Europarådet engelskan som en hot mot Europas språk, dessutom visar författaren att engelskan är beroende av maktförhållandet i välden. Medan esperanto är ett neutralt språk som inte tillhör ett land eller en vis kultur därmed kan det leva genom makts förändringar i världen.
Avslutningsvis    
Avslutningsvis ser vi att esperanto är en symbol för jämlikhet mellan människorna i välden där har vi till första gången i människans historia ett språk som kan hjälpa oss att bevara andra språk genom bara att lära det. Därtill hopas jag att en gång hela välden kommer att säga ” Mi povas paroli Esperanton”

تعليقات

المشاركات الشائعة من هذه المدونة

Talanalys (Alice Bah talar på nationaldagen)

En näve dadlar

Diktanalys ”Handen”