Diktanalys ”Handen”



Diktanalys ”Handen”

 

Genre

Texten tillhör till lyriks typ, eftersom man kan se att texten är kortare än de andra typerna (Novell- typ, Romantyp) för att beskriva diktarens känsla i en begränsad tid med hjälp av några poetiska verktyg.

Titel

Odet ”Handen” för första gången kan ha många olika betydelser för en symbol, till exempel generositet, våldsamhet, och det är ett sätt av den polska Wislawa Szymborska, för att attrahera läsaren och göra oss mer nyfikna, att veta diktens innehåll.

Handling och Tid

Dikten börjar direkt med en kort, vetenskaplig, beskrivning om den mänskliga handen, och sluter med en klargöring att man kan använda sin hand för att skriva två populära böcker ” Mein Kampf” och ”Nalle Puhs Hörna”.
Diktens motiv kan utläsas som ”En frihetskamp” på olika sätt, till exempel enligt Adolf Hitlers teori, det ska vara genom våldsamhet, men enligt författaren som har skrivet ”Nalle Puhs Hörna”, det ska vara genom glädje för barnen i världen.
Å andra sida uppfattar läsaren dikten som en inre monolog, utan en bestämd tid, där funderar Szymborska över händelser som har gått förbi och lämnat både lyckliga effekter och destruktiva effekter för världen (speciellt barnen), dessutom ser man att diktens tema, handlar om människors användning av makt, där maktens misshandling kan vara en nedbrytande val.

Känsla och stämning

Diktaren försökte från början att låta oss känna en logisk fundering över hur komplicerad den mänskliga handens uppbyggnad är, sedan visade Szymborska strax en indirekt känsla som varierar mellan sorgen och lyckan på vad vi kan göra mot oss själva, till exempel boken ” Mein Kampf” som presenterar den hemska sidan av vår historia.

Språk och stil

Språket i texten är ganska enkelt, men med mörka ljud i dikten, till exempel: att behålla ett tyskt ord i texten ” Mein Kampf”, dessutom är texten fylld av språkliga figurer till exempel, symbolen ”Handen”, som är enligt Szymborska en metod för mänsklighet, antingen för fred eller krig.
Å andra sida, texten är skriven i fri vars form till exempel” Tjugosju stycken ben,
                                                                                                trettiofem stycken muskler,
Och det är därför texten behöver att läsaren gå igenom orden flera gångar, för att förstå diktarens syfte med en klarhet.
Ett jätteviktigt verktyg i texten är allusion, där hänvisade diktaren till två viktiga figurer, Adolf Hitler och Nalle Puhs, för att jämföra deras verk i vår värld.



Diktarens perspektiv


Troligtvis, Wislawa Szymborska vill reflektera till läsaren sin tanke, om hur människor kan verka världen, där en jämförelse mellan de två populära böckerna ” Mein Kampf” av Hitler och ”Nalle Puhs Hörna” av den engelska författaren Alan Alexander Milne, kan också uppfattas som en jämförelse mellan UK som har friat Europa och Tyskland som har startat kriget i Europa.

Texten är en översättning från det polska språket, och det är därför viktigt att veta diktaren bakgrund, eftersom om vi sa, att diktaren var en av de nya nazisterna, så jämförelsen mellan Mein Kampf”, och ”Nalle Puhs Hörna” kan vara en seger för honom p.g.a. deras ideologi som är baserad på våld och diskriminering. 

تعليقات

المشاركات الشائعة من هذه المدونة

Talanalys (Alice Bah talar på nationaldagen)

En näve dadlar