Romananalys- Den Extra Milen- رواية بعنوان الميل الاضافي-تحليل

Romananalys

Den Extra Milen

 

Hur ska vi leva med dessa regler som staten och riksdagen har skapat? Är vi fortfarande unga eller vill vi bara inte erkänna att vi är gamla? Dessa frågor var en del av ett gigantiskt argument mellan två pensionärer om livet och konsten. Den typen av skrivning kallar man för en argumentationsroman, eftersom boken "Den extra milen" av Stig Claesson (1994) är baserad på en lång argumentation vilket kräver en stor erfarenhet av att kunna läsa komplexa texter dessutom visar det för läsaren hur kultiverad författaren är.


Händelsen i boken börjar när karaktären Natanael Bengtsson den pensionerade författaren som har en egen firma som heter (Text och Tårar) få ett samtal för att skriva ett katalogförord till sin kollega Nelson-Lööv som är en pensionerad konstnär i installation (konstverk) och har också sin egen firma  som heter (KGM) Konst genom smärta .                                                                                                                                                                                                                                                         Nelson-Lööv och Natanael Bengtsson är huvudkaraktärer i den här romanen och vad som styrker detta är att dialogen var begränsad mellan dem med en lite ingrepp av Lena Södergren.

Karaktärernas relation med varandra och hur regerade de med varandra måste klargöras Bengtsson och Lööv är mycket lika och det var verkligen p.g.a. deras tankar och idéer som kommer från samma lidande, kamp och  moraliska tankar. till exempel de både tänker att skattesystemet som har skapat i 1993 var dåligt och att erkänna att de har blivit pensionärer framför unga damer är obehagligt.

Bengtsson var jättedeprimerad och det är vanlig bland de som är nyblivna pensionärer men Bengtssons  depression var exakt att han var ensam och längtade efter kärlek alltså det var inte det enda skälet för att han inte har en vilja att skriva ett förord till Lööv, eftersom Bengtsson förklarade till Lööv "Dels begriper jag inte ditt måleri, jag tycker alla dina målningar ser likadana ut" (sidan 8).

Däremot  försökte Nelsson-Lööv hela tiden att övertyga Bengtsson för att acceptera det här nya äventyret med att skriva nånting som man har ingen aning om, och hans sätt var att föra Bengtsson till flera diskussioner om många saker liksom arbetslöshet, ålderskomplexproblem och unga i framtiden och så här tänkte han att få Bengtsson till sin sida , men Natanael Bengtsson inte skulle  göra en sak mot sin vilja och därför påpekade Nelsson till honom att "Den extra milen kan du väl gå"(sidan18).

Den tredje karaktären var en ung dam som heter Lena Södergren med blåa ögon och fina ben , hon var intresserad av installation och hon vill gärna göra ett jobb med Nelsson , hon var arbetslös efter att hon hade utbildat sig till sjuksköterska men numera hade hon fått en bidrag från AF för att göra sin konstutställning enligt Nelson-Löövs beskrivning till Bengtsson.

Allting började förändras efter att Nelsson och Bengtsson fick veta att Södergren var en spion    Nelson som är mycket optimistisk har erkänt till sig själv att de är för gamla och har ingen förmåga med att kämpa eller gå i krig eftersom han kände sig hotad att vara fri med sin egen firma däremot Bengtsson fortsatte att fråga Lena om hennes idéer och tankar för att veta mer om hennes identitet. 
   
Den viktigaste frågan i den här Romanen är " kommer svenskar att vara laboratoriemöss för alltid?" påpekar Stig Claesson genom huvudkaraktären Natanael Bengtsson i texten och han klargör att laboratoriemöss är vana att få hjälp innan de dör i laboratorieexperiment så vad ska hända om den här handen som hjälper svenskar(handen här är välståndet) har försvunnit? 

Svaren enligt Stig Claesson är att observera de kloakråttor som har kommit för att få en jämnhet och väl värdighet i Sverige (och han menade med kloakråttor flyktingar) som har stor erfarenhet av olösliga situationer ,krig ,brist i näring etc...... och hur kommer de att regera mot den handen som har utsträckts för att hindra dem från att råka illa ut.

Man kan lära sig av den här boken att det är viktigt att lyssna på äldre personer som har en stor erfarenhet om livet dessutom du eller personer omkring dig måste ha förstått att det barnet som bor inuti dig aldrig kommer att dö eller bli äldre men i stället kommer han eller hon att leka och leka till och med till det sista pulsen slår i ditt hjärta.

Tidsföljden i texten är rak , jag menar förloppet börjar från en punkt och fortsätter framåt. Texten sträcker sig först över en dag där författaren började värma upp med bokens innehållet och vem karaktärerna är, de flesta av dissektioner mellan Lööv och Bengtsson här hänt genom den dagen som de har träffat varandra  mellan eftermiddagen till lunchtid. Vi har också gissat till dessa viktiga händelser som skulle hända i karaktärers tid med hjälp av dialogen till exempel att Sveriges folkomröstning var år 1994.

Romans händelser utspelar sig i Stockholm, men för en mer detaljerad beskrivning det var i flera platser i Stockholm till exempel Bengtssons arbetsrum som bara hade de nödvändigaste sakerna för en nybliven pensionerad författare, ett skrivbord med en skrivmaskin och ett par stolar. 

Stämning på varje plats visar läsaren hur ensamt och lediga pensionärslivet är , man kan säga också att platsen som de har valt för att äta lunch var också reflekterande till deras personlighet som pensionärer eftersom  restaurangen Pelikan var en gammal krog med kraftiga stolar.
Man får en riktigt bra kännedom om Stockholm stad eftersom Stig Claesson klargjorde vilken park som karaktärerna skulle träffa varandra i och det var parken i Stockholms östra del.

Kännedomen om Stockholm är naturligtvis vanlig p.g.a Claesson föddes och dog där och det här enligt information som man kan hitta om Stig Claesson. (2015, april 28). Wikipedia, //sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Stig_Claesson&oldid=29916930. 
  
Språket i boken var mycket tydligt med en akademisk bakgrund som Stig Claesson hade och det finns användning för gammalmodiga ord liksom varo , åto , och många andra som är relaterade till ett stort ordförråd som Claesson har såsom bohem, schlager, schizofren.
Texten har flera vardagliga metaforer, som har hjälpt stilen att bli tydligare liksom "Vi har henne på kroken"(sidan128)  och ett skrivsätt med skrivning har gynnat sambanden mellan textens stil och textens berättare Natanael Bengtsson.

När man läser den här boken blir man direkt drunknad i en stor mängd av information och filosofiska ämnen men jag har ansträngt mig för att förstå dessa ämnen och på varje sida av den här boken visste jag att man kommer att få komplexa händelser i livet som man knappast orkar att hålla med och jag tänker fortfarande om boken och hur skulle jag regera med livskriser.

Men det fanns bara en fråga som har fäst mycket kvar i mitt huvud från den här boken "skulle jag gå den extra milen efter allting som har hänt med mig?"  men att ge upp kan vara en alternativ också, ingen vet detta även jag .
_________________________________________________________________________
  CLAESSON,STIG (1994).DEN EXTRA MILEN. Falun: ScandBook AB


Ahmad Hanash,06-15-2015
Sverige

تعليقات

المشاركات الشائعة من هذه المدونة

Talanalys (Alice Bah talar på nationaldagen)

En näve dadlar

Diktanalys ”Handen”